Dnes 22.9.2018 má svátek:        zítra:     

Články

« Seznam

Babské rady

03.12.2009

Zřídili jsme pro Vás rubriku Babské rady (v hlavním menu), do které můžete přispívat čímkoli zajímavým, jako jsou třeba recepty, zahrádka apod. Budeme rádi, když přidáte jakoukoli vlastní zkušenost nebo radu a podělíte se o ni s ostatními.
Pokud chcete přidat pouze krátký postřeh, můžete to napsat jako komentář k tomuto článku.

Do babských rad byly po domluvě s autorkou p.Urbáškovou přesunuty recepty z článků Pár receptů na cukroví a Něco dobrého na vánoční stůl. Komentáře z těmto článkům byly přesunuty sem.

Michal Míča


Komentáře

Zdenina Míčová

3. prosince 2009, 23:50:59

Paní Naďo, tenhle Váš nápad moc vítám! Navíc je čas, kdy se probíráme recepty před Vánoci s těžkým rozhodováním, který přibude k té "naší" klasice. Jelikož jsem o Vašem cukrářském umění slyšela samou chválu, letos půjdu na jistotu do Vaší nabídky. Mám však ještě prosbu. Neměl by někdo osvědčený recept na zázvorky, které si letos chci konečně na mateřské vyzkoušet? A nebo nějaké bezlepkové cukroví? Ať se daří a děkuji!

Dana Králová

3. prosince 2009, 23:51:47

Už několik let mám k ruce při pečení a vaření "Kuchařku naší vesnice" , zázvorky jsem našla, ale s jejich pečením nemám zkušenost.Co podle kuchařky potřebujeme :
280g hladké mouky,280g cukru,1 vejce,4 žloutky,1 lžička zázvoru,špetka sitronové kůry.Poleva :100g cukru,1 bílek.
Žloutky třeme s cukrem alespoň 20minut,potom přidáme zázvor,citronovou kůru,mouku a těsto vyklopíme na vál.Po zpracování vyválíme těsto na placku 5mm silnou a podlouhlou zázvorkovou formičkou nebo jinými formičkami z ní vykrájíme zázvorky.Zázvorky vyrovnáme na plech na plech potřený voskem,uložíme do chladu a necháme přes noc odpočinout.Druhý den zázvorky ledujeme bílkem utřeným s cukrovou moučkou.Zpočátku je pečeme v teplejší troubě,aby vyběhly,později dopékáme v troubě mírněji pečeme.Dbáme,aby se svrchu pekly méně než ze spodu,aby poleva sice vyděhla,ale přitom zůstala bílá a nepopraskaná.V příliš teplé troubě se zázvorky vydují a ve středu puknou.Dobře upečené zázvorky jsou pěkně vysoké,ale hodně tvrdé.Uchováme je nejlépe v nepolévané kamenné nádobě,zakryjeme pokličkou a necháme alespoň 14 dní rozležet.Ledovat je nemusíme,vždy je však necháme odpočinout.

Zdenina Míčová

3. prosince 2009, 23:52:54

Děkuji moc za nové recepty, které obohatí vánoční jídelníček mé dcery s bezlepkovou dietou. Nejsou náročné, věřím, že je zvládnu:-) Díky!

Ola Drlíková

3. prosince 2009, 23:54:28

Nadi co nějaký receptík na perníčky?Předem děkuji

Naďa Urbášková

3. prosince 2009, 23:55:41

Takže zasílám recept na perníčky, nemusí odležet.

400g hladké mouky,100g másla, 2 vejce, 140g práškového cukru, 2 polévkové lžíce medu, kypřící prášek do perníku, 1 polévková lžíce rumu a 2 polévkové lžíce vody, trochu kakaa.

Těsto zpracujeme a necháme odležet zhruba 2 hodiny.Poté Vykrajujeme tvary a ty potíráme před pečením vejcem, ale i po upečení je opět potřeme vejce.....jsou krásně lesklé.

Naďa Urbášková

3. prosince 2009, 23:56:14

Promiňte mé hrubky.Píši to opravdu v časové tísni.A pečeme při 200°C.

olga drlíková

4. prosince 2009, 08:08:23

Ta fotka k článku babské rady super nemá chybu ,vidím se tak za pár let:))))

Andrea Kochwasserová

4. prosince 2009, 18:14:24

Ta fotka Míšo nemá chybu dost dobrý!!!!!!!!!!!

Lenka Fréharová

12. prosince 2009, 23:08:41

Naďo, co takhle recept na nějaké řezy a méně známé krémy (na slepované cukroví 100x jinak :-))?
Babské rady byl fakt výborný nápad!
Děkuju moc.

Naďa Urbášková

13. prosince 2009, 19:30:26

Leni, zítra zašlu recept na krém , který lze vždy jinak dochutit.Také originální recept na vše.....už jsi ochutnala můj řez a tam byl, a lze jej využít neuvěřitelně na vše!Zítra zašlu další recepty!

Naďa Urbášková

27. prosince 2009, 19:51:35

Omlouvám se za pravopisné chyby,psala jsem to opravdu vše v časové tísni a teď se stydím za Sýrové hlemýždě.Bože hlemýžď z měkkým......no blondýna :-))))

Administrator

29. prosince 2009, 10:42:11

Opraveno :-))

Magda Jehlářová

12. dubna 2010, 15:17:50

Nadiii,prosím Tě,já chci receptík na dvě věci...
1)receptík na gnochi se žampionama a brokolicí,který jsi přinesla na Josefovskou zábavu
)receptík na dortík,který jsi přinesla tamtéž...
Obojí bylo LUXUSNÍ!!!:o)))

Naďa Urbášková

13. dubna 2010, 17:11:29

Magdi recepty jsou tak jednoduché, že obojí jsem měla hotovo během hodinky.
Zapékané gnocchi: potřebujeme bramborové gnocchi, které poklademe na máslem vymazanou zapékací formu , na ni dáme vrstvu podušených Žampiónů- zampióny očistíme, nakrájíme na tenké plátky . Na pánev si dáš kousíček másla, přidáš žampióny, které osolíme, opepříme a přidáme trochu mletého kmínu-vše necháme vydusit, jelikož nám žampióny pustí šťávu. Touto směsí pokladeš gnocchi, na ně dáš krátce povařené (asi 3 minutky )malé růžičky brokolice, které vaříš v horké vodě(nikdy ne ve studené) a pak je po uvařené schladíš ve studené vodě, aby si zachovaly barvu. Pak na brokolici navrstvíme další gnocchi. Hlavní část tvoří smetanovo-sýrová omáčka, kterou vše zalijeme. tu připravíme tak, že dáme do nádoby smetanu na šlehání, do ní přidáme tři- čtyři trojúhelníčky smetanového sýra a nastrouhaný eidam (10 dkg), opepříme(opatrně), přidáme špetku tymiánu a o trošku více mletého rozmarýnu a plátek másla. Za stálého míchání nám vznikne omáčka. Pak zhruba 20 minut zapékáme při 200°C.

Dortík: nachystáme si dortovou formu, kterou vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Na korpus potřebujeme- 4 vejce, která zvážíme, o jedno vejce dáme méně cukru a o dvě deka méně než vážil cukr navážíme polohrubou mouku. Vejce oddělíme od bílků, přidáme cukr, vanilkový cukr, dvě lžíce oleje, jednu lžíci studené vody a strouhanou citronovou kůru. Vše mixérem řádně pušleháme. Ušleháme ve druhé nádobě sníh, který přidáme do žloutkové hmoty a jemně vařečkou vmícháme spolu s moukou a jedním kypřícím práškem, poté přidáme dvě lžičky kakaa. Pečeme při 180-200°C . Hotový korpus rozkrojíš ,po vychladnutí, na jednu či dvě části.Tyto oddělené pláty plníme krémem, který jsem zde již psala.

Krém:Tři pomazánkové másla, 1 šlehačka,1 jogurt Activia neslazená, 3 vanilkové cukry a 10 dkg cukru moučkového.Vše ušleháme a během šlehání přidáváme rum( zhruba 1dcl). Krém musí být hustý.

OKraje dortíku potřeme krémem, a kokosem jej kolem dokola obsypeme pomocí nože.Povrch dortíku při okrajích ozdobíme pomocí sáčku krémem a vlijeme rozpuštěnou čokoládu, necháme chvíli ztuhnout a pak dáme ozdoby. Poté jej vložíte na deset minut do mrazáku no a je to! Přeji DOBROU CHUŤ !!!!! Pokud si nbudeš vědět rady.....zavolej.

Naďa Urbášková

13. dubna 2010, 17:14:34

Mám tam chyby, ale to snad na chuti vadit nebude:-))))))))

Naďa Urbášková

13. dubna 2010, 17:51:55

Magdi ještě dodatek: smetanovo-sýrovou omáčku vaříme při nízké teplotě, jelikož se ráda připálí a stále ji musíš metličkou míchat až do naprostého rozpuštění sýrů.

Administrator

13. dubna 2010, 23:14:45

Dobrý večer Naďo,
můžu z toho udělat zase jednou jeden příspěvek k receptům do Babských rad?
S pozdravem Michal.

Naďa Urbášková

14. dubna 2010, 03:26:30

Administrátorovi: jistě, určitě to tam dejte.

Naďa Urbášková

15. dubna 2010, 10:29:43

Ještě jeden detail k receptu zapékané nocchi: na vrstvu brokolice dejte rozmačkané 3 stroužky česneku.:)))

Magda Jehlářová

6. května 2010, 14:18:55

Nadi moc děkuju,hned zítra ten dortík zkusím,čekám velkou návštěvu(Veleboř jede do Věžek a snad se staví na kafíčko k nám)

Naďa Urbášková

27. května 2010, 16:29:45

Máte někdo zájem o sazenice máty peprné? Rozrostla se mi a je škoda oddenky vyhodit.

TOPlist