Dnes 25.6.2019 má svátek:        zítra:     

Babské rady, recepty a jiné

Recepty III.

Pár rad navíc a něco nepečeného

Pokud chcete mít opravdu chutné a křehké cukroví, nepečte z jiného tuku, než z másla. Mám to vyskoušené a opravdu kvalitou a chutí se zavděčíte. Dále pokud se Vám při pečení něco spálí, nevyhazujte to........bude to dobrý základ pro pár druhů nepečeného cukroví.

Kávová zrna:
Pokud se Vám připálilo cukroví, tak jej rozdrťte nebo použijte piškoty jako základ.
Přidejte máslo, mletý cukr, zrnkovou mletou kávu a rum a můžete přidat i kakao.........kávou nemusíte šetřit.
Zpracujte těsto z kterého budete tvořit kuličky, v kterých příborovým nožem (tupou hranou) utvoříme uprostřed rýhu a vzniknou nám tak kávová zrna, které poléváme čokoládou. Než je budete polévat, podložte si pod ně špejle, takto se nepřilepí. Nechte zatuhnout čokoládu. Jako podklad dávám pod ně kolečka upečená z těsta na mocca a přilepím je k nim marmeládou.

Kuličky:
Dále z rozdrcené hmoty lze utvořit i kuličky, do kterých můžete přidat jakékoliv zbytky z pečení, rum i máslo. Ty potom obaluji buď v kokosu či oříškách a dávám do malých košíčků. Tímto těstem lze plnit i košíčky, které na povrchu opět poléváme buď čokoládou, nebo polevou z rumu či citrónu.

Griliáš:
250g krystalového cukru, 250g ztuženého tuku, 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka , 250g nasekaných ořechů a 3 dortové oplatky.
Curk rozpustíme a necháme jej zkaramelizovat, odstavíme z plotny, pak přidáme ořechy, kondenzované mléko a změklý margarín a promícháme. Hmotu natřeme na oplatek, zhruba ve vrstvě 0,5cm a přikryjme dalším oplatkem a znovu natřeme a opět přiložíme oplatek. Vše zatížíme na několik hodin. Potom nakrájíme na malé kostky.

Čertovy pilulky:
100g rozinek,100g mletých ořechů, 100g moučkového cukru, 100g čokolády, 1 dcl rumu, 50g mletých ořechů a 50g strouhané čokolády na obalování.
Rozinky nakrájíme a namočíme přes noc do rumu. Druhý den k nim přidáme mleté ořechy, cukr, rozehřátou čokoládu a vše dobře propracujem. Z hmoty utvořme váleček, který obalíme v mletých oříšcích a mleté čokoládě a nakrájíme na kousky ve tvaru pilulky.

Nugátová pochoutka:
250g moučkového cukru, 3 vejce, 4 lžíce kakaa, 250g ztuženého tuku, 100g nasekaných ořechů, 70g nasekaných rozinek, 2 oplatky buď tatranky či horalky s kakaovou náplní.
Nad párou ušleháme vejce s moučkovým cukrem, hmota musí být horká a hustá. Poté přidáme kakao, odstavíme a vmícháme na kousky pokrájený tuk a promícháme. Přidáme ořechy, rozinky a pokrájené či rozdrcené oplatky. Vše dobře promícháme a plníme do formy srnčího hřbetu, která je vyložená celofánovým papírem a necháme v chladničce ztuhnout.

Fíkové koláčky:
240g pomletých fíků, 150g nastrouhaného perníku, 100g medu, 200g mletých ořechů, 4 lžíce rumu a trochu citronové kůry.
Fíky pomeleme na masovém strojku, přidáme oříšky, nastrouhaný perník (můžeme i podrtit), med, rum, citronovou kůru a zpracujeme těsto. Těsto vyválíme na pocukrovaném vále do válečků, které nakrájíme na malá kolečka a necháme je do druhého dne zaschnout. Poté je máčíme v čokoládě.

Tiramisu:
1 větší balení piškotů, 3 pomazánkové másla, 1 šlehačka, 1 jogurt neslazený activia, 150g cukru (dle chti i přisladit), 3 banána, kakao.
Krém: Pomazánkové máslo, cukr, jogurt a šlehačku ušleháme do husté krémové hmoty.
Vezmeme si formu, kterou vymažeme máslem a klademe piškoty. Na ně pak dáme vrstvu krému a opět klademe piškoty a opakujeme. Poté na druhou vrstvu piškotů položíme na kolečka nakrájené banány a na ně dáme zbytek krému, který uhladíme. Dáme do ledničky přes noc a druhý den moučník před podáváním posypeme přes sítko kakaem.


Naďa Urbášková


TOPlist