Dnes 17.9.2019 má svátek:        zítra:     

Babské rady, recepty a jiné

Recepty VII.

Ještě další recepty

Domácí šunka
1 kg vepřové kýty, 30 dkg králičího masa, 3 dkg soli, 1 dcl, mléka, 1 lžička cukru, trošku glutasoli.
Vepřové maso nakrájíme na malé kostičky či nudličky, králičí maso pomeleme velmi na jemno, přidáme sůl, mléko , cukr a glutasůl a vše řádně rukama propracujeme až se nám vše spojí v celistvou fáš. Dáme do střeva na tlačenku a vše řádně upěchujeme a stáhneme konec provázkem. Vaříme v hrnci s vodou, na dno dejte utěrku, aby se střívko nepřichytlo a vařte při mírném varu zhruba 2 hodiny.Poté šunu vyjměte a dejte do chladna, kde během chládnutí ji musíte obracet.

Utopenci
1 1/2 kg špekáčků (oloupaných), 1 kg zelí, 1/2 kg cibule, feferonky, kopr.
Nálev: 0,5 l octa, 1 l vody, 10 sacharinů, 8 celých pepřů, 5 kuliček nového koření, 4 hřebíčky, jalovec, 2 lžíce hořčičného semínka, 1 lžíce soli, 3 bobkové listy. Tento nálev svaříte. (Poznámka: lze místo daného koření použít i DEKO, ale přidejte asi 5 dkg cukru)
Oloupané špekáčky rozkrojíme, ale nedokrojíme, doprostřed každého z nich dáme trošku zelí a trošku cibule a takto je skládáme do 5 litrové láhve a prokládáme každou vrstvu zelím, cibulí a feferonkou. Poté je zalijeme vlažným nálevem, a sklenici uzavřeme mikrotenovým sáčke a upevníme jej gumičkou. Nechte zhruba v polochladnu uležet 5-7 dní.


Naďa Urbášková


A jak děláte utopence Vy ??


TOPlist