Dnes 25.6.2019 má svátek:        zítra:     

Babské rady, recepty a jiné

Recepty VIII.


Zapékané gnocchi
Potřebujeme bramborové gnocchi, které poklademe na máslem vymazanou zapékací formu, na ni dáme vrstvu podušených žampiónů - ty očistíme, nakrájíme na tenké plátky. Na pánev si dáme kousíček másla, přidáme žampióny, které osolíme, opepříme a přidáme trochu mletého kmínu - vše necháme vydusit, jelikož nám žampióny pustí šťávu. Touto směsí poklademe gnocchi, na ně dáme krátce povařené (asi 3 minutky )malé růžičky brokolice, které vaříme v horké vodě (nikdy ne ve studené) a pak je po uvaření schladíme ve studené vodě, aby si zachovaly barvu. Pak na brokolici navrstvíme další gnocchi. Hlavní část tvoří smetanovo-sýrová omáčka, kterou vše zalijeme. Tu připravíme tak, že dáme do nádoby smetanu na šlehání, do ní přidáme tři čtyři trojúhelníčky smetanového sýra a nastrouhaný eidam (10 dkg), opepříme(opatrně), přidáme špetku tymiánu a o trošku více mletého rozmarýnu a plátek másla. Za stálého míchání nám vznikne omáčka. Pak zhruba 20 minut zapékáme při 200°C.

Dortík
Nachystáme si dortovou formu, kterou vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Na korpus potřebujeme - 4 vejce, která zvážíme, o jedno vejce dáme méně cukru a o dvě deka méně než vážil cukr navážíme polohrubou mouku. Vejce oddělíme od bílků, přidáme cukr, vanilkový cukr, dvě lžíce oleje, jednu lžíci studené vody a strouhanou citronovou kůru. Vše mixérem řádně pušleháme. Ušleháme ve druhé nádobě sníh, který přidáme do žloutkové hmoty a jemně vařečkou vmícháme spolu s moukou a jedním kypřícím práškem, poté přidáme dvě lžičky kakaa. Pečeme při 180-200°C. Hotový korpus rozkrojíme, po vychladnutí, na jednu či dvě části. Tyto oddělené pláty plníme krémem, kterém jsem zde již psala.
Krém:Tři pomazánkové másla, 1 šlehačka, 1 jogurt Activia neslazená, 3 vanilkové cukry a 10 dkg cukru moučkového. Vše ušleháme a během šlehání přidáváme rum(zhruba 1dcl). Krém musí být hustý.
Okraje dortíku potřeme krémem, a kokosem jej kolem dokola obsypeme pomocí nože. Povrch dortíku při okrajích ozdobíme pomocí sáčku krémem a vlijeme rozpuštěnou čokoládu, necháme chvíli ztuhnout a pak dáme ozdoby. Poté jej vložíte na deset minut do mrazáku no a je to.

Přeji DOBROU CHUŤ !!!!!

Naďa Urbášková


TOPlist